Deprecated: Function session_register() is deprecated in /usr/home/museudelmar.com/web/noticia.php on line 9 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /usr/home/museudelmar.com/web/funciones_graficas.inc.php on line 7 Musée Ouvert Méditerranéen
Les portes del Museu Obert, el Museu del Mar.

                                


El Museu del Mar de Lloret es troba ubicat a l'antiga casa Garriga. Aquest edifici pertanyent a la segona meitat del segle XIX i situat al passeig Verdaguer de la vila, és l'emblema d'una passat gloriós. Quan els lloretencs ho deixaven tot per anar a fer fortuna a les Amériques.                  


El senyor Enric Garriga i Mataró va empendre el seu periple cap a terres cubanes, concretament a Cienfuegos  ver l'any 1860. Allí juntament amb el seu germà va crear una empresa de materials per a la construcció. Els Garriga varen fer fortuna i l'any 1887 encarreguen la  construcció de la casa familiar a la seva vila natal, Lloret de mar.    Aquesta casa, exemple pervivent de la petjada dels indianos -els que anaven a fer fortuna- és de les poques que romanen a Lloret juntament amb Can Font o Can Comadràn.                                                                                    


L'any 1981 el Consistori de l'Ajuntament va adquirir la casa per convertir-la en un museu local. Amb el pas dels anys la caducitat del model museogràfic i la necessitat de la modernització dels usos van conduïr a les reformes realitzades a través de la realització d'un nou projecte, convertint així Can Garriga en el nou Museu del Mar.


Més que un simple museu perquè gràcies a la seva ubicació céntrica i privilegiada s’ha convertit en les portes del Museu Obert de Lloret (M.O.LL).


A l’antic edifici s’hi ha incorporat una moderna i funcional estructura en vidre que dóna lloc a un espai molt acollidor utilitzat com a Oficina de Turisme, espai de benvinguda als visitants del M.O.LL.


La musealització s’ha realitzat de manera respectuosa en vers l’estructura històrica de la casa i utilitzant molts dels objectes i elements exposats que ja es trobaven en l’antic museu. Gràcies a les noves técniques de musealització i a l’incorporació d’elements didàctics i lúdics el visitant del Museu del Mar es veu immers en un autèntic viatge en la història de Lloret i la seva estreta vinculació amb el mar.


         L’itinerari es troba dividit en cinc àmbits: Fills del mar, Mediterràni, Les portes de l’oceà, Lloret desprès dels velers i Més enllà de la platja.


Un recorregut que parteix des de la navegació de cabotatge realitzada en el Mediterràni fins a la gran navegació d’altura a través de l’Atlàntic.


El visitant descobreix un Lloret on les drassanes treballaven frenèticament i la sorra de la platja estava ocupada per les dones que recosien xarxes perqué els homes poguessin fer-les servir la propera jornada de pesca.


En l’época daurada de la marina mercant durant la primera meitat del segle XIX , la vila vibrava de perfums caribenys; productes com els cigars, el cacau, el rom o les fustes precioses com la caoba que els indianos utilitzaven per decorar les seves cases.


         Durant la segona meitat del segle XIX, vers el 1860-70 la prosperitat vuitcentista anirà de cap a caiguda. Els nous invents que el nou segle portarà amb sí, sobretot ens referim al vaixell de vapor suposaràn la desaparició a Lloret de l’ancestral tradició de la navegació en vela.


Es tornarà a les activitats de subsistència com la pesca i l’agricultura. Però el segle XX, amb les seves noves modes i amb el naixement de nous fenòmens de massa com és el temps lliure dedicat a les vacances, portarà l’activitat definitiva que canviarà una vegada més l’economia local: el turisme.


Des de ben entrats els anys 50 l’economia de la vila de Lloret s’ha dedicat amb totes les seves energies al sector terciari dels serveis i el turisme.


El model del turisme que n’ha derivat es caracteritza per el que s’anomena turisme de “sol i platja”, que actualment continua essent ,- tot i amb periodes crítics- després de gairebé més de mig segle ,la font d’ingressos principals.


         El Museu del Mar  proposa donar una nova empenta al turisme a la vila, introduïnt al visitant en les propostes relatives al turisme cultural, un sector emergent. Atorgant-li aixì, una visió conscient de que juntament al turisme d’oci més renomat d’Europa, Lloret de Mar té una història i unes tradicions, un caràcter propi d’antigues arrels que continua pervisquen en els nostres dies.
Per el 2007-07-09