Deprecated: Function session_register() is deprecated in /usr/home/museudelmar.com/web/noticia.php on line 9 Deprecated: Function session_register() is deprecated in /usr/home/museudelmar.com/web/funciones_graficas.inc.php on line 7 Musée Ouvert Méditerranéen
El sistema museístic de Pisa

             


En el marc de les polítiques d’intervenció cultural de l’Ajuntament de la ciutat de Pisa - i de la Regió de la Toscana en general – la creació dels sistemes museístics territorials ha assumit d’alguns anys ençà un paper rellevants. Aquest fet s’ha traduït en accions projectives dirigides a valorar la predisposició territorial de cada àrea, diferents formes de col·laboració concertades entre els actors locals i la constitució de xarxes especialitzades, amb la finalitat de millorar les estratègies d’intervenció cultural i de la qualitat de les comunicacions en si mateixes.


 


L’Ajuntament de Pisa, en particular, amb l’aportació del projecte “Musée Ouvert Méditerranéen” i amb la col·laboració  del Consorzio Pisa Ricerche, està treballant per constituir un veritable i únic itinerari artístic a  la ciutat,  juntament amb la implicació de diverses institucions, privats i associacions que estan compromesos amb aquest projecte.


         La iniciativa dóna suport i enriqueix la creació d’itineraris culturals temàtics, que implicaran els llocs de la ciutat de major rellevància cultural i més significativament vinculats amb la tradició històrica d’aquesta; com per exemple places, palaus, cases, torres i molt més.


 


         Aquest objectiu tradueix una de les voluntats principals de la ciutat de Pisa: una ciutat d’art, història i tradició que juntament amb el patrimoni històric i artístic genuïnament medieval, gaudeix d’una col·lecció pertanyent a diversos períodes de la Història de l’art, en part ja exposada a l’interior dels museus nacionals del Palazzo Reale (Palau Reial) i de San Matteo.


 


                           


 


El projecte de xarxes museístiques preveia inicialment el desenvolupament a través de l’eix dels Lungarni (Avingudes de l’Arno), començant així des de la Cittadella (Ciutadella) fins a les Piagge, amb la finalitat de recuperar el riu Arno com a recorregut ideal per a la visita dels museus que allí es troben.


Aquest projecte s’enriqueix, gràcies al projecte “Musée Ouvert”, d’un ulterior eix longitudinal que té el seu inici a l’Estació ferroviària  i finalitza a la Piazza dei Miracoli (Plaça dels Miracles). Els punts d’interès seleccionats per a les activitats de comunicació i de valoració es visualitzen en el mapa que es pot trobar tot seguit.


         La Cittadella Galileana – anteriorment Museu dels Instruments del Càlcul, ha estat la primera intervenció museística en l’espai dels Vecchi Macelli  (Vells Escorxadors) – serà envoltada aviat d’altres realitats museístiques de caràcter científic i diversos. Els Arsenali Medicei (Arsenals Mediceus) acolliran el Museu de derelictes de Naus Romanes, i després  dirigint-se vers al centre tot resseguint el lungarno, els Museus del Palazzo Reale i de San Matteo.


         Dues grans novetats enriquiran properament el recorregut, ara més variat i ampliat, amb noves realitats museístiques allunyades de les ribes de l’Arno i oferiran una contribució important al Sistema Museístic: el Museu de la Gràfica del Palazzo Lanfranchi inaugurat durant el juliol del 2007, i el Centre d’Art Contemporani de San Michele degli Scalzi que s’inaugurarà properament.


         La restauració del prestigiós Palazzo Giuli constituirà aviat (abans de finals del 2007) una nova i important seu expositiva que s’afegirà a aquest itinerari ideal del Museu Obert de la ciutat.


         Les seus museístiques ja existents i preparades per a ser inserides en els itineraris, seran acompanyades de nombroses activitats que es realitzen ja en la ciutat i enriquint així l’oferta cultural de Pisa.


Els punts d’interès individuats són els següents:


         Arsenali Medicei


         Palazzo Reale


         Museo Tradizione (cittadella)


         Cittadella Galileiana


         Orto Botanico


         Museo Opera del Duomo


         Museo delle Sinopie


         Torre Santa Maria - Mura


         Chiesa della Spina


         Palazzo Giuli


         Palazzo Mosca


         Museo dei Costumi Teatrali


         Museo di Palazzo Lanfranchi


         Logge di Banchi


         Museo Nazionale S. Matteo


         Centro Arte Contemporanea di S.Michele degli Scalzi 


El següent mapa ajuda a visualitzar la totalitat del Sistema Museístic:


 


 Per el 2007-10-10